Гладене на ризи

Малко са хората, които обичат да гладят дрехи. Без съмнение това спада към едни от най-досадните домакински ангажименти, заедно с миенето на чинии и почистването на прах от повърхности с мнооогоооо вещи.

Гладене на ризи – това не е най-приятното занимание. Да, за някои дрехи може да си кажете „ооо…. никой няма да забележи тази гънка“ , но, ако не сте рок звезда, все някога ще ви се наложи да изгладите ризите си.

В тази статия ще ви поястим няколко трика за по-лесно гладене на ризи:

1. На първо място, разбира се имате нужда от ютия. Ако имате парна ютия ще ви е по-лесно.

2. Гладенето на ризи се извършва само след като са минали през пералната машина. В противен случай рискувате образуването на петна по тъканите.

3. Преди да започнете да гладите ризите, уверете се, че повърхността на ютията е чиста като я почистите с влажна кърпа.

4. Ако ризата, която искате да изгладите е от ленена или памучна материя е добре да я изгладите докато е още влажна. В случай, че е напълно изсъхнала, може да я напръскате с малко вода, за да се овлажни.

5. Нещо, което много хора подценяват е резервоарчето на ютията да бъде пълно с вода. От вътрешната страна на ризата трябва да е обозначена подходящата температура, на която да я изгладите. Ако това не е описано, започнете да гладите ризата от ниска към по-висока температура, докато гънките започнат да се изглаждат.

Tехники на гладене на ризата:

Важно правило е винаги да започвате да гладите ризата от яката!

Трябва да движите ютията от ръбовете към средата. Първо изгладете яката от към опакото и после от към лицевата страна.

След това идва ред на маншетите. Изгладете ги само от вътрешната страна.

Започнете да гладите ръкавите на ризата. Изпънете ги добре върху дъската за гладене и започнете от горе надолу (от яката към маншетите), като внимавате да не изгладите ръба на ръкава.

На всеки се случва да направи гънка по време на гладенето. В този случай, намокрете мястото с мокра струйка и с помощта на парата изгладете гънката.

Следваща е „платката“ на гърба, която се намира непосредствено под яката.

Дойде ред на предната страна на ризата. Първо започнете да гладите лявата страна на ризата. Започнете от долу на горе. После преминете към дясната половина на ризата.

След като сте изгладили предната страна на ризата, преминете към гладенето на гърба. Най-удобно ще Ви е, ако закопчаете ризата и я „облечете“ на дъската за гладене.

След като свършите с гладенето на ризата, тя се закача на закачалка и се оставя поне 20 минути извън гардероба, преди да се прибере. Ако я сложите обратно в гардероба, докато е още топла, рискувате да се намачка отново.

С тези няколко лесни трика, ще успеете да изгладите ризите си по-бързо и по-лесно.

Химическо чистене

Доверете се на химическо чистене Младост 4, където ще се погрижим вашите дрехи да са перфектно изгладени и чисти.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Съдържание