Историята на химическото чистене

Всички сме чували за химическо чистене и най-вероятно, повечето от нас използват тези услуги, но наясно ли сте и с историята на химическото чистене?

Какво следва след като оставим дрехите си на химическо чистене е загадка за повечето хора. Това, което е очевидно е, че дрехите ни се връщат много по-чисти, ухаещи приятно и прецизно изгладени, но как? И на кого първи му хрумва идеята да почисти дрехите си без да използва вода?

В тази статия ще ви представим интересни исторически факти за химическото чистене, от които ще бъдете изненадани!

Историята на химическото чистене

Химическото чистене датира от древни времена още с откриването на текстилните материи.

Най-ранните доказателства за професионално химическо почистване стигат чак до древните римляни. Находки на добре развит занаят на тогава наречените „тепавичари“ (професионални чистачи на дрехи в миналото) са намерени в руините на Помпей – римски град, който е погребан от изригването на вулкана Везувий през 79 г. сл . Хр. За прането на дрехи се е използвало специална глина, наречена „глината на тепавичарите“ , заедно с амоняк и алкален разтвор. Глината се ипзползвала при деликатните дрехи за попиването на мазни петна. Това се оказала доста сполучлива и ефективна техника за почистването на всякакви тъкани.

Революция в химическото чистене 

По-модерните методи в химическото чистене настъпват в началото на 19ти век. Жан Батист Джоли от Франция се счита за един от „бащите“ на модерното химическото чистене.

Според исторически сведения, през 1835г. непохватна камериерка е бутнала лампа и е разлява терпентин върху изцапана покривка. Батист Джоли, прибързал да й се ядоса, но забелязал, че след изсъхването на терпентина, материята била без нито едно петно и всичко изцапано било изчезнало. Решил да направи повторен експеримент, като сложил мръсна покривка във вана пълна с терпентин и остановил, че петната изчезвали след като тъканта изсъхне. Интересно как един нелеп инцидент, полага основите на цял бранш в днешното ежедневие на хората. След случката с камериерката, Джоли решава да основе първия съвременен магазин за химическо чистене „Teintureruer Jolly Belin (бояджията Джоли Белин), използвайки изцяло този метод за почистване на всякакви тъкани и го нарекъл „сухо почистване“.  

Така била регистрирана първата фирма за химическо чистене.

Разтворите

Въпреки че, химическото чистене било наречено „сухо почистване“ , в него се използвали различни течности, като- терпентин, бензин и керосин. Химическото чистене се считало за рисков занаят, поради факта, че всички тези течности били силно запалими и опасни.

Може да се каже, че развитието в разтворите за химическо чистене настъпва през последните 75 години.  

След Втората Световна война, в употреба навлиза нов продукт- пер хлорен етилен (незапалим синтетичен разтворител). Постепенно става доминиращ и измества опасните препарати, не само защото е незапалим, но и защото почиства по-качествено.

Днес

Разбира се, разработки на нови препарати и технологии не спират да се правят и до днес, което се вижда с еволюцията на цялата ниша в този бранш.

Интересно е как от една непохватна камериера, стигаме до множество вериги за химическо чистене из цял свят?

 

Заповядайте в ателиета на Media Clean, където използваме високоефикасни и екологосъобразни машини, които отговарят на всички нови изисквание и на най-високите европейски стандарти. Можете да се възползвата и от химическо чистене от врата до врата – ще доставим вашите дрехи безупречно чисти в рамките на 24 часа.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Съдържание