Повече за ленената тъкан

Всички сме чували а изключителните качества на лена, но не всеки от нас би го закупил. Цената на лена в сравнение с цената на памука е по-висока. Това се дължи на факта, че при производството на лена се изискват повече ресурси и то е по-скъпо, но за сметка на това материята е значително по-качествена.

Спалното белъо от ленена материя е една от най-известните материи. Употребата на лена датира още от Древен Египет, когато фараоните и техните управители са носели дрехи от лен. Тъй като тъканта е считана за скъпа и по-рядка находка, тя е била използвана като стока за размяна и търговия.

С времето, ленът навлиза все повече и повече в употреба и така до днес, време, в което качеството на обличане е станало по-високо и можем да закупим дрехи, белъо, спални комплекти и други необходимости направени от лен.

Повече за лена

Ленът представлява природно растение. Влакната от стъблата му служат за добива на прежда, от която се изтъкава лененото платно. То се избелва и в последствие боядисва. Лененото платно представлява гладка повърхност с леко матов блясък. При тъканното производство могат да се появят малки възелчета. Колкото по-малки и незабележими са те, толкова по-висок клас е самото производство. При материи, където тези възелчета не съществуват се наблюдава мекота и пластичност, което показва, че ленът е от по-висок клас.

Производството на ленени изделия само по себе си е считано за доста трудоемък и дълъг процес. Процесът на отглеждане на лена също е много деликатен. Климатът трябва да е влажен, с умерена топлина и без директно и ярко слънце. Условията и средата, в която се отглежда лена влияят пряко на неговото качество. При неправилна грижа, тъканта се променя, като става по-груба и различна дори на допир.

Предимствата на лена

  • Ленената тъкан е устойчива на износване и е слабо замърсяваща, тъй като ленът е изцяло екологичен материал.
  • Дрехите и спалното белъо от лен са дишащи и не спарват при употреба. Те са чудесни за по-топлите месеци и по-горещ климат.
  • Ленът е толерантен при кожни заболявания и алергии
  • Не се цапа лесно
  • Бързо съхнеща материя

Ленените дрехи са изключително специфични. В днешно време се продават и много смесени тъкани, като например: лен с коприна, с вълна, с еластан и т.н. При наличието на влакна от друга материя, ленът придобива други свойства от обикновените – по-малка еластичност, лесно измачкване, блясък и други.

Грижа за дрехите от ленена материя

При прането на ленени дрехи, не е желателно да препълвате пералнята, тъй като ленът има свойството да абсорбира по-голямо количество вода. Този процес трябва да се извършва много внимателно, тъй като това може лесно да предизвика деформация на дрехите. Температурата, при която се пере лена трябва да е не по-висока от 60 градуса. Не е препоръчително да се използва сушилня при ленените дрехи.

При гладене, използвайте ютия докато дрехите са още влажни.

Най-препоръчителният начин за почистването на дрехите от лен е химическото чистене. Професионално обученият персонал в Media Clean, е наясно със спецификите и на най-деликатните материи. Другия голям плюс при употребата на химическото чистене е, че то действа като дезинфекция на дрехите и премахва всякакви микроби, гарантирайки перфектна чистота и ухание на свежест.

Заповядайте в химическо чистене Media Clean, където ще се възползвате от по-качествени услуги на по-достъпни цени. Химическо чистене цени.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Съдържание